O edukaciji odgajatelja
Dokazane koristi u jaslicamaAktivan link
Popis Baby Signs vrtića
Bojanke za djecu
 
 

Dokazane koristi u jaslicama

U Centru za dječje i obiteljske studije, na kalifornijskom sveučilištu Davis, dr. Acredolo i dr. Goodwyn su otkrile mnoge načine na koje bebe u jaslicama i njihovi odgajatelji imaju koristi uporabom Baby Signs® Programa. Ono što su otkrile jest da Baby Signs® Program:

1. Smanjuje suze i frustracije

Bebe se ne moraju oslanjati isključivo na pokaznu gestu, cendranje i plakanje kako bi se izrazile. Rezultat je mirna i puno pozitivnija atmosfera kako za bebe tako i za odgajatelje.

2. Smanjuje ugrize i druga agresivna ponašanja

Frustracija, koju djeca osjećaju kada nisu u mogućnosti komunicirati, često se manifestira u obliku griženja, udaranja i drugog agresivnog ponašanja. Uporaba znakova smanjuje napetost, a time i negativno ponašanje.

3. Gradi povjerenje između beba i odgajatelja

Uspješna komunikacija znači bolja povezanost. Kada se djeca osjećaju shvaćeno bit će i uvjerena kako će biti zbrinuta iako su odvojeni od roditelja.S tim povjerenjem dolaze i osjećaji zadovoljstva i sigurnosti.

4. Pomaže odgajateljima bolje opažati i reagirati

Kako pokazivanje znakova tako i opažanje znakova, rezultira time da odgajatelj provodi više vremena jednostavno gledajući u djecu. Provodeći više vremena promatrajući odgajatelj je u mogućnosti primijetiti i druge znakove kod djece i time biti učinkovitiji i puni razumijevanja.

5. Potiče pozitivan emocionalan razvoj

Znakovanje čini bebe sretnima, no isto tako im omogućuje započeti izražavati i druge pozitivne emocije kao što je to empatija. To daje priliku odgajateljima da prigrle i primijene ovaj vrlo značajan oblik ponašanja.

6. Stvara “univerzalan” jezik

U današnjem dobu globalizacije mnoge vrtiće pohađaju djeca koja govore različite jezike. To znači da jezik koji dijete čuje u svom domu može biti drugačiji od onog koji odgajatelj koristi u vrtiću. Znakovi omogućuju da odgajatelj i dijete, ipak, uspješno komuniciraju.

7. Osigurava uspješan intelektualni razvoj

Dugoročni pozitivni utjecaji na intelektualni razvoj djece jest jedno od iznenađujućih rezultata istraživanja koje su provele Linda i Susan. Djeca koja su koristila Baby Signs® Program su, u dobi od 8 godina, postigla značajno bolji rezultat na testu inteligencije od svojih vršnjaka.