O znakovnom jeziku za bebe
Prednosti znakovnog jezika za bebeAktivan link
Priče roditelja i djece
 
 

Prednosti znakovnog jezika za bebe

Preko dva desetljeća istraživanja dr.Acredolo i dr.Goodwyn pokazala su da korištenje Baby Signs® znakovnog jezika za bebe omogućuje mnoge prednosti za djecu i njihove roditelje.

Uporaba znakovnog jezika za bebe:

  • Smanjuje suze, gnjev i frustracije
  • Omogućuje lakše učenje govora
  • Potiče samopoštovanje i samopouzdanje
  • Potiče intelektualni razvoj
  • Jača vezu roditelj-dijete

Uporaba Baby Signs® znakovnog jezika smanjuje suze, gnjev i frustracije.

Pri dobi od 9-10 mjeseci, bebe su prilično sposobne znati što trebaju i žele. Ono što ne znaju jest kako nam to reći riječima. To izravno dovodi do frustracija kod djeteta i kod roditelja podjednako. Sve to se mijenja kada dijete koristi znakove. Znakovima za riječi ˝jesti˝, ˝piti˝, ˝vruće˝ i ˝hladno˝, djeca mogu izraziti svoje potrebe brzo i mirno bez frustracija i bježanja u gnjev i suze. Stoga nije ni čudno da na pitanje roditeljima kako je uporaba Baby Signs® znakovnog jezika promijenila njihov svakodnevni život, najčešći odgovor bude: smanjenje frustracije!

Uporaba Baby Signs® znakovnog jezika olakšava učenje govora.

Neki roditelji mogu biti zabrinuti da bi poticanje uporabe znakovnog jezika usporilo učenje govora kod njihovog djeteta. Upravo suprotno! Istraživanje dr.Acredolo i dr.Goodwyn pokazalo je da uporaba Baby Signs® znakovnog jezika pomaže djeci progovoriti. Otkrile su da dvogodišnje dijete, koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik, ima znatno veći jezični vokabular u odnosu na svoje vršnjake. Do treće godine dijete koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik ima jezične sposobnosti četverogodišnjaka. Djeca upijaju puno znanja dok su aktivno uključeni u komunikaciju putem znakova što daje dobru podlogu za učenje govora. I kao što je dijete koje puza motivirano učiti hodati, tako je i dijete koje koristi znakove motivirano naučiti govoriti.

Uporaba Baby Signs® znakovnog jezika potiče samopoštovanje i samopuzdanje.

Ono na što se svodi samopoštovanje svakog od nas jest da se u svojim očima i očima drugih ljudi doživimo kao sposobna i vrijedna osoba. To je upravo ono što uporaba znakova pruža našim bebama. Iz razloga što mogu učinkovito komunicirati s osobama koji se brinu o njima i koje jednako tako pozitivno reagiraju na tu komunikaciju, Baby Signs® bebe razvijaju osjećaj ponosa u svojim postignućima, što daje čvrstu podlogu za razvoj njihovog samopoštovanja i samopouzdanja.

Uporaba Baby Signs® znakovnog jezika potiče intelektualni razvoj.

Dr.Acredolo i dr.Goodwyn su ponovno posjetili sudionike svog istraživanja i to u dobi od 8 godina. Svako dijete je polagalo tipičan test inteligencije za djecu. Rezultati su bili vrlo impresivni. Nakon izoliranja obiteljskih prihoda, edukacije roditelja i ostalih brojnih faktora koji znaju utjecati na kvocijent inteligencije, pokazalo se da djeca koja su se koristila Baby Signs® znakovnim jezikom imaju značajno viši kvocijent inteligencije (prosječnih 114 bodova) u odnosu na djecu koja se nisu koristila znakovima (prosječnih 102 boda). To je punih 12 bodova razlike!

Uporaba Baby Signs® znakovnog jezika jača vezu roditelj-dijete.

Broj pozitivnih interakcija se povećava, a broj negativnih se smanjuje iz razloga što djeca koja koriste Baby Signs® znakovni jezik sposobna su učinkovito komunicirati s ljudima koji skrbe za njih. Drugim riječima, kada se roditelj i dijete zaista međusobno razumiju i dijele ono što im je na umu, osjećaju se jače povezani. Uz pomoć znakova, čak i bebe mogu ˝reći˝ osobama koje skrbe za njih da žele mlijeko, da su vidjele avion ili čuli psa kako laje. Mogu im dati do znanja da su sretne, tužne ili da se boje. Život uz bebu koja se služi Baby Signs® znakovnim jezikom postaje život međusobnog dijeljenja, a uz veće dijeljenje dolazi i jača, slađa veza roditelj-dijete.