Baby Signs® vrtići

Baby Signs®

KAKO POSTATI BABY SIGNS® VRTIĆ?

Prvi kontakt s vrtićem je najčešće putem stručne službe (psiholog, pedagog, logoped) koji onda preporučuju program ravnatelju. Detaljne ponude i dogovori vezani uz edukaciju odgajatelja odvijaju se između vrtića i Baby Signs Croatia. 

Certifikat

Edukacija se vrši na nivou vrtića te vrtić kao ustanova postaje vlasnik certifikata. U edukaciji mogu sudjelovati odgajatelji i stručno osoblje vrtića. Dobivanjem certifikata vrtić ima pravo koristiti Baby Signs® Program u radu s djecom u svim odgojnim skupinama.

Edukacija odgajatelja i stručne službe vrtića

Na Baby Signs® Edukaciji za odgajatelje uči se o znakovnom jeziku i znakovima za bebe te o koristima učenja znakova na emocionalni, socijalni, govorno-jezični i intelektualni razvoj. Edukacija se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Odgajatelji će čuti više o predgovornoj komunikaciji i predgovornim prediktorima jezičnog razvoja, doznat će više o koristima uporabe znakovnog jezika u jaslicama i vrtiću te će naučiti kako podučavati bebe znakovima. U praktičnom dijelu će, kroz igre i pjesmice, naučiti izvoditi znakove iz Baby Signs® Programa kao i dio znakova Hrvatskog znakovnog jezika.

Nakon edukacije

  • vrtić postaje certificiran za provođenje Baby Signs® programa
  • vrtićko je osoblje osposobljeno primjenjivati znakovanje u radu s djecom u svim odgojnim skupinama.
  • u okviru edukacije vrtić dobiva materijale za korištenje u svakodnevnom radu (bojanke, postere, slikovnice, pjesmarice, DVD-e, CD-e,...), kao i ploču koja potvrđuje da je ustanova certificirana za provođenje Baby Signs® programa.
  • djelatnici koji su sudjelovali na edukaciji dobivaju potvrde o uspješno završenoj Baby Signs® edukaciji.
  • svi djelatnici dobivaju pristup online materijalima koji se kontinuirano dodaju na Baby Signs® portal.

Baby Signs® Paket za vrtiće sadrži

  • 2 Baby Signs® Cjelovita Startna Paketa,
  • ploču s natpisom „NAŠ VRTIĆ KORISTI BABY SIGNS® PROGRAM“
  • materijale za korištenje u svakodnevnom radu u grupi (razne slikovnice za grupni i individualni rad, bojanke, postere, itd.),
  • DVD set (6 DVD-a uz koje djeca uče znakove)
  • pjesmarice I CD-i s 28 pjesama prilagođenim za lakše učenje i vježbanje znakova

Za više detalja i konkretnu ponudu za edukaciju odgajatelja i stručne službe vrtića kontaktirajte:

Baby Signs®

Dokazane koristi upotrebe Baby Signs Programa® u vrtićima

U Centru za dječje i obiteljske studije, na kalifornijskom sveučilištu Davis, dr. Acredolo i dr. Goodwyn otkrile su mnoge načine na koje bebe u jaslicama i njihovi odgajatelji imaju koristi uporabom Baby Signs® Programa. Ono što su otkrile jest da Baby Signs® Program: 

Smanjuje suze i frustracije

Bebe se ne moraju oslanjati isključivo na pokaznu gestu i plakanje kako bi se izrazile. Rezultat je mirna i puno pozitivnija atmosfera kako za bebe tako i za odgajatelje.

1

Smanjuje ugrize i druga agresivna ponašanja

Frustracija, koju djeca osjećaju kada nisu u mogućnosti komunicirati, često se manifestira u obliku griženja, udaranja i drugog agresivnog ponašanja. Uporaba znakova smanjuje napetost, a time i negativno ponašanje.

2

Gradi povjerenje između beba i odgajatelja

Uspješna komunikacija znači bolja povezanost. Kada se djeca osjećaju shvaćeno bit će i uvjerena kako će biti zbrinuta iako su odvojeni od roditelja. S tim povjerenjem dolaze i osjećaji zadovoljstva i sigurnosti.

3

Pomaže odgajateljima bolje opažati i reagirati

Kako pokazivanje znakova tako i opažanje znakova, rezultira time da odgajatelj provodi više vremena jednostavno gledajući u djecu. Provodeći više vremena promatrajući odgajatelj je u mogućnosti primijetiti i druge znakove kod djece, zbog čega će imati više razumijevanja i biti učinkovitiji.

4

Potiče pozitivan emocionalan razvoj

Znakovanje čini bebe sretnima, no isto tako im omogućuje započeti izražavati i druge pozitivne emocije. To daje priliku odgajateljima da prigrle i primijene ovaj vrlo značajan oblik ponašanja.

5

Stvara “univerzalan” jezik

U današnjem dobu globalizacije mnoge vrtiće pohađaju djeca koja govore različite jezike. To znači da jezik koji dijete čuje u svom domu može biti drugačiji od onog koji odgajatelj koristi u vrtiću. Znakovi omogućuju da odgajatelj i dijete, ipak, uspješno komuniciraju.

6

Osigurava uspješan intelektualni razvoj

Dugoročni pozitivni utjecaji na intelektualni razvoj djece jest jedno od iznenađujućih rezultata istraživanja koje su provele autorice programa. Djeca koja su koristila Baby Signs® Program su, u dobi od 8 godina, postigla značajno bolji rezultat na testu inteligencije od svojih vršnjaka.

7

Baby Signs® certificirani vrtići

U novom ciklusu edukacija za vrtićke djelatnike, koji je započeo na proljeće 2023. godine, certificirani su sljedeći vrtići:

Dječji vrtić “Ivane Brlić Mažuranić”, Zagreb (Dubrava)
Dječji vrtić “Križevci”, Križevci
Dječji vrtić “Proljeće”, Sveti Ivan Zelina
Dječji vrtić “Pipi Duga Čarapa”, Zagreb
Dječji vrtić “Osijek”, Osijek