Baby Signs®

Baby Signs®

O programu

Znakovni jezik za bebe je jednostavan i prirodan način komuniciranja s djetetom prije no što ono progovori.

U Hrvatskoj je novost, no u svijetu se ovaj znakovni jezik koristi već više od 30 godina. Uporabom znakovnog jezika djetetu se pruža jedinstvena mogućnost da podijeli svoj doživljaj svijeta oko sebe sa svojim najbližima dok roditelji uživaju postajući svjesni bogatog svijeta koji se odvija u toj maloj glavici.  

Baby Signs® je program rane komunikacije koji promovira korištenje znakovnog jezika kako bi se omogućila komunikacija između roditelja i njihove male djece prije nego što djeca razviju sposobnost izražavanja riječima. Osnovale su ga psihologice dr. Linda Acredolo i dr. Susan Goodwyn na temelju njihovog dugogodišnjeg istraživanja i rada u području rane dječje komunikacije. Rezultati istraživanja pokazali su da znakovni jezik koji su razvile pomaže položiti čvrste temelje učinkovite komunikacije, koja ostaju s djecom dugo nakon što progovore i prestanu koristiti znakovni jezik. Sposobnost djeteta da učinkovito komunicira dovodi do uspjeha u školi, na poslu i u privatnom životu. U trenutku kada se dječji umovi razvijaju ubrzano, umijeće komuniciranja jača dječje samopouzdanje i olakšava odnos s drugom djecom i odraslima. 

Baby Signs® je program rane komunikacije koji promovira korištenje znakovnog jezika kako bi se omogućila komunikacija između roditelja i njihove male djece prije nego što djeca razviju sposobnost izražavanja riječima. Osnovale su ga psihologice dr. Linda Acredolo i dr. Susan Goodwyn na temelju njihovog dugogodišnjeg istraživanja i rada u području rane dječje komunikacije. Rezultati istraživanja pokazali su da znakovni jezik koji su razvile pomaže položiti čvrste temelje učinkovite komunikacije, koja ostaju s djecom dugo nakon što progovore i prestanu koristiti znakovni jezik.

Sposobnost djeteta da učinkovito komunicira dovodi do uspjeha u školi, na poslu i u privatnom životu. U trenutku kada se dječji umovi razvijaju ubrzano, umijeće komuniciranja jača dječje samopouzdanje i olakšava odnos s drugom djecom i odraslima.

Temeljem dvadesetogodišnjeg istraživanja dr. Acredolo i dr. Goodwyn može se zaključiti da Baby Signs® Program donosi brojne koristi za bebe i njihove obitelji: 

Temeljem dvadesetogodišnjeg istraživanja dr. Acredolo i dr. Goodwyn može se zaključiti da Baby Signs® Program donosi brojne koristi za bebe i njihove obitelji: 

1

Olakšava učenje govora

2

Smanjuje frustraciju i agresiju kod kuće i u jaslicama

3

Jača samopoštovanje kod djece

4

Jača vezu roditelj-dijete

5

Njeguje pozitivan emocionalan razvoj

6

Potiče zanimanje za knjige

7

Potiče intelektualni razvoj (u dobi od 8 godina prednost nad vršnjacima u testu inteligencije od cijelih 12 bodova)

Baby Signs®

Kako je započeo Baby Signs® Program

Priča o Baby Signs® Programu počela je 1982. godine kada je doktorica Acredolo primijetila kako njezina dvanaestomjesečna kći Kate koristi gestu “mirisanja” dok je gledala cvijeće. Roditelji često pokazuju djeci cvijeće praveći gestu mirisanja, a tako je i dr. Acredolo često brala cvijeće kako bi ga Kate mirisala. Kate je zapamtila vezu između radnje mirisanja i samog objekta (cvijeta) te je vjerovala da će i odrasli oko nje primijetiti tu vezu. Taj cijeli dan dvanaestomjesečna Kate je pokazivala gestu mirisanja na različitim cvjetovima – u kući na tapetama, na odjeći, pa i na slikama u knjizi. Kate je nastavila posuđivati znakove i za druge stvari o kojima je htjela razgovarati kao što su riba, slon, majmun, ljuljačka, tobogan ili lopta.

Kao stručnjakinje za razvoj djece, ovo iskustvo je dr. Acredolo i dr. Goodwyn ponukalo da istraže koriste li i ostale bebe znakove. Kako bi došle do odgovora počele su sustavno intervjuirati roditelje o tome koriste li se i njihova djeca spontano znakovima kao i Kate. Već nakon nekoliko dana intervjuiranja odgovor je bio jasan.

Doktorice su shvatile da mnoga djeca spontano koriste znakove kako bi izrazile svoje potrebe i želje te su došle do zaključka da bebe prirodno razvijaju znakove i geste kako bi komunicirale prije nego što nauče govoriti. Također, otkrile su da su bebe koje su češće koristile znakove često brže naučile govoriti. Ovaj zaključak potaknuo ih je da razviju Baby Signs® Program, potičući roditelje i stručnjake u radu s djecom da nauče znakove kako bi olakšali komunikaciju sa svojom djecom u fazi predgovorne komunikacije.

Baby Signs®

Originalni Baby Signs® Program

Baby Signs® Program započeo je sa znakovima koje su stvorile same bebe – jednostavni pokreti i geste koje su bebe preuzele iz svakodnevnih iskustava s ljudima i stvarima oko sebe. Učeći iz pjesama, igara, interakcija s igračkama i drugim objektima bebe su pronalazile načine kako “govoriti” i prije nego progovore.

U to doba, prije napora dr. Acredolo i dr. Goodwyn kako bi pridobile roditelje da znakuju sa svojim bebama koje čuju, znakovanje se smatralo isključivo kao sredstvo komunikacije gluhih. S druge strane neki roditelji su bili odlučni pokušati koristiti znakove za koje je istraživanje pokazalo da djeca prirodno koriste. Tako su dr. Acredolo i dr. Goodwyn ponudile roditeljima 50 “prijedloga znakova” – jednostavni znakovi koje su bebe u njihovom istraživanju sama kreirala. Hrabrile su roditelje da prate vlastite kreacije beba te da i sami kreiraju znakove kada se ukaže potreba. Ovaj prvi pristup pomaganja roditeljima da znakuju s djecom postao je srž prvog izdanja Baby Signs knjige, punog naziva „Baby Signs: How to Talk to Your Baby Before Your Baby Can Talk“ („Kako razgovarati sa svojom bebom prije nego progovori“). Objavljena 1996. godine, lansirala je izniman Baby Signs® pokret koji je izazvao revoluciju u današnjem načinu komuniciranja roditelja s njihovim bebama. 

Baby Signs®

Razvoj Baby Signs® Programa

Kako je znakovanje s bebama koje čuju postajalo sve popularnije, roditelji su bili željni naučiti svoje bebe sve više znakova. U svrhu širenja znakovnog repertoara neki roditelji su potražili ideje u američkom znakovnom jeziku (ASL), službenom jeziku zajednice gluhih, koji im je pružio nepresušan izvor znakova.

Dr. Acredolo i dr. Goodwyn bile su oduševljene entuzijazmom roditelja oko povećanja doživljaja znakovanja te su, kako bi odgovorile na tako entuzijastičan odgovor prema znakovanju, revidirale Baby Signs® Program i povećale prijedloge znakova s 50 na 100 od čega većina (oko 80%) su znakovi ASL-a, dok drugih 20% čine ili modificirani znakovi ASL-a ili alternativni znakovi prilagođeni motorici beba. 2002. godine objavljeno je novo izdanje njihove knjige, kako bi roditeljima diljem svijeta predstavile novi, prošireni program. Treće izdanje, objavljeno 2009. godine, uključuje dodatno prošireni i unaprijeđeni program te je prevedeno na 16 jezika diljem svijeta. 

Baby Signs® Program je kroz četiri desetljeća primjene stekao ogromnu popularnost diljem svijeta kao sredstvo za poboljšanje komunikacije s bebama i malom djecom, kako među roditeljima tako i među stručnjacima u radu s djecom, a brojna istraživanja sugeriraju da može imati pozitivan utjecaj na različite aspekte razvoja djeteta.