Baby Signs® u ustanovama

Baby Signs®

Kako postati Baby Signs® ustanova?

Certifikat

Vlasnik certifikata je ustanova, a ne pojedinac. Certifikat se dobije edukacijom minimalno 10 stručnih osoba ustanove. Dobivanjem certifikata ustanova ima pravo koristiti Baby Signs® Program u radu s korisnicima svojih usluga.

Edukacija

Na Baby Signs® Edukaciji uči se o znakovnom jeziku i znakovima za bebe te koristi učenja znakova na emocionalni, socijalni, govorno-jezični i intelektualni razvoj. Polaznici će čuti više o predgovornoj komunikaciji i predgovornim prediktorima jezičnog razvoja. Doznat će više o koristima uporabe znakovnog jezika te će naučiti kako podučavati znakove. U praktičnom dijelu će, kroz igre i pjesmice, naučiti izvoditi znakove iz Baby Signs® Programa kao i dio znakova Hrvatskog znakovnog jezika. Edukacija se prilagođava potrebama svake pojedine ustanove i korisnika njenih usluga.

Za više detalja i konkretnu ponudu za edukaciju kontaktirajte:

Dokazane koristi upotrebe Baby Signs® Programa u radu s djecom s teškoćama u razvoju

1

Smanjuje frustraciju i gradi povjerenje

2

Daje djetetu mogućnost da izrazi svoje potrebe

3

Služi kao alternativno ili augmentativno sredstvo komunikacije

4

Jača povezanost između djeteta i odrasle osobe

5

Potiče pozitivni emocionalni razvoj

6

Razvija djetetovo samopouzdanje

Baby Signs®

Dokazane koristi upotrebe Baby Signs Programa® u bolnicama

Hospitalizirana djeca

Znakovi kao PITI, JESTI, JOŠ, GOTOVO, POMOĆ i sl. pomažu bolničkom osoblju prepoznati osnovne potrebe predverbalnog djeteta. Ti su znakovi korisni i za stariju djecu koja privremeno ne mogu govoriti nakon operacije ili tretmana.

1

Smanjuje suze i frustracije

Bebe se ne moraju oslanjati isključivo na pokaznu gestu ili plakanje kako bi se izrazile. Rezultat je mirna i puno pozitivnija atmosfera kako za bebe tako i za bolničko osoblje.

2

Smanjuje griženje i druga agresivna ponašanja

Frustracija, koju djeca osjećaju kada nisu u mogućnosti komunicirati, često se manifestira u obliku griženja, udaranja i drugog agresivnog ponašanja. Uporaba znakova smanjuje napetost, a time i negativno ponašanje.

3

Gradi povjerenje između beba i medicinskog osoblja

Uspješna komunikacija znači bolja povezanost. Kada se djeca osjećaju shvaćeno bit će i uvjerena kako će biti zbrinuta iako su odvojeni od roditelja. S tim povjerenjem dolaze i osjećaji zadovoljstva i sigurnosti. Na taj način je hospitalizacija manje traumatična.

4

Pomoć u dijagnostici

Olakšana je dijagnostika, jer beba pomoću znaka može pokazati da ju boli te locirati gdje osjeća bol.

5

Nošenje s boli

Beba može pokazati znakove BOLI, NE BOLI, LIJEK, SADA, POSLIJE te tako pomoći u donošenju odluke treba li sredstvo protiv bolova.

6

Priprema malih pacijenata za različite medicinske postupke

Čak i jednostavni postupci kao što je to npr. RTG snimanje, mogu izazvati otpor djeteta. Znakovi mogu pomoći u objašnjavanju sekvenci pregleda. Npr. korištenje znakova SJEDNI, USTANI, SNIMANJE, NE BOLI će smanjiti anksioznost.

7

Pacijenti s posebnim potrebama

Korištenje znakova omogućuje komunikaciju i s djecom s posebnim potrebama koja nemaju razvijen govor ili je govor nedovoljno razvijen i/ili nerazumljiv.

8

Baby Signs® certificirane ustanove

Dječja Bolnica Srebrnjak, Zagreb 
Centar za rehabilitaciju Zagreb, podružnica Sloboština
Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži, Karlovac

Prva Baby Signs® bolnica u Europi

Dječja bolnica Srebrnjak je prva bolnica u Europi koja koristi znakovni jezik za bebe. Osoblje bolnice u svom svakodnevnom radu koristi znakovni jezik za bebe kako bi što jednostavnije komunicirali s najmlađim pacijentima i učinili im boravak u bolnici toplim i ugodnim.

Pogledajte prilog s HRT Dnevnika 28.10.2010.