O znakovnom jeziku za bebe
Prednosti znakovnog jezika za bebe
Priče roditelja i djeceAktivan link
 
 

Priče Baby Signs® roditelja

U razgovoru s roditeljima koji komuniciraju sa svojom djecom pomoću znakova možete čuti neograničen broj priča i situacija. Neke su smiješne, neke upečatljive, ali ono što im je zajedničko da ćete biti iznenađeni kako su naše bebe doista sofisticirane.


" ... Karlo i ja znakujemo svaki dan. Prvi znak koji smo učili bio je SVJETLO i naučio ga je već u roku od 3 tjedna. Onda je malo stao sa znakovanjem, ali sada koristimo znakove za - još, svjetlo, gotovo, kupati se, spavati, patka i kapa. Super nam je znakovanje. On je sav sretan kad pokazuje znak za JOŠ, pokazuje upravo onako kako treba i pritom se smije od uha do uha ..."
mama iz Rijeke ... započeli znakovati u dobi od 9 mjeseci


" ... Iako je Zara imala tek 6 mjeseci kad smo bili na radionici, odmah smo počeli sa znakovanjem. Prvom znaku smo se nadali nešto ranije, ali Zara ga je odlučila pokazati tek s 9 i pol mjeseci. Bio je to znak za SVJETLO. Gotovo istovremeno je počela mahati PA-PA i pokazivati koliko je VELIKA. S 10 mjeseci pokazuje znak za NEMA VIŠE, KAPA i kako PERE ZUBIĆE i PLEŠE i daje PUSU . S 11 mjeseci znakuje SPAVATI, JOŠ, TELEFON (halo, halo), KUPATI SE, KONJIĆA. Sljedeći tjedan će navršiti godinu dana, a najnoviji znakovi su CVIJET, KORNJAČA, JESTI, PITI, PELENA.

... i jedna zanimljiva pričica: Zari smo od početka pokazivali dosta znakova (uglavnom stvari i radnje iz svakodnevnog života). Neke znakove sam joj pokazivala tek tako da ih vidi, a za neke sam očekivala da će ih ona brzo prihvatiti i pokazivati. Tako od početka pokazujemo znak za zeku, ribu, knjigu, loptu, pticu, gotovo i još uvijek ih nije pokazala … jesti, piti, cvijet je sad počela pokazivati…znak za svjetlo nam se nije činio interesantan pa ga nismo baš forsirali, a evo to je bio nejzin 1. znak !!! Tako sam joj i par puta pokazala znak za SPAVATI (doduše prema šalabahteru s dvije ruke kod uha), ali nisam očekivala da će ga pokazati, jer bi trljala oči kad joj se spava i nama je bilo jasno da ju trebamo staviti spavati. Tako smo prije mjesec dana bili na odmoru u Tunisu gdje se kupala. Dosta često se „lovila za uho“ i suprug mi je skrenuo pažnju da joj je vjerojatno voda ušla u uho i da je sigurno boli uho. Kad smo se vratili doma ona se i dalje lovila za uho i ja sam taman htjela nazvati doktoricu i naručiti se da joj pogleda uho da ne bi imala kakvu upalu…. U posjetu su nam došli baka i deda i pita baka Zaru jel spavala, pa pita kad opet mora ići spavati….a Zara se svaki put primi jednom rukom za uho….i baka pita mene jel to Zara naučila novi znak za SPAVATI, a ja automatski kažem NE i tek tada povezujem priču. Još smo par puta ponovili riječ SPAVATI u različitim rečenicama i Zara bi svaki put pokazala isti znak: jednu ruku bi postavila na uho i nakrenula glavu. Dakle, dobili smo novi znak – doduše ne onaj koji smo si mi zamislili da bi trebali dobiti, već onaj koji je Zara odabrala."
mama Ivana iz Zagreba


" ... Grguru je trebalo više od 10 tjedana da pokaže prvi znak. Taman kad mi je već oslabila moć pokazivanja za piti, papati i slično on je odlučio pokazao znak za kapu!!! :-) Taj je odmah naučio. Sam i ničim izazvan je jednog dana pokazao znak za kapu. Zatim je uslijedio znak za spavati. Ribu pokazuje otvaranjem i zatvaranjem usta, naučio je i svoju verziju znaka medvjed, a papati je napokon usvoji u vožnji autom prema moru, kao i znak za još. Divno mi je to što nas dvoje tako komuniciramo. Sada je počeo i hodati pa sreći nigdje kraja ..."
mama Sonja iz Osijeka


"... kad smo započeli sa znakovanjem, nakon radionice, prva 2 tjedna se činilo da će biti nešto od toga i da se naša mala curka stvarno zainteresirala. Naučili smo nekoliko znakova; za psa, jesti, spavati, kupati se, još, patkica i ptica i nakon toga zatišje! Uopće je nije više zanimalo što joj novo pokazujemo, a ovih par znakova što smo naučili, nije htjela sama znakovati (osim za kupanje i psa), nego smo mi morali to iz nje izvlačiti! Na kraju smo i mi skoro prestali sa pokazivanjem novih znakova, jer nije bilo nikakvog feedbacka s njene strane i tu smo vjerojatno pogriješili – trebali smo i dalje znakovati bez obzira na njenu nezainteresiranost. Čak smo pomišljali da će nam to biti za treće dijete jednog dana, jer naša Dora samo vrišti kad nešto želi kao da je nismo ni učili znakovima! Nakon nekog vremena, možda 2 mjeseca, kroz koja smo joj tu i tamo pokazali koji novi znak, jer nam je bilo nevjerojatno nakon svega što smo čuli i vidjeli na radionici, da baš naša kćer ne želi znakovati, jednog lijepog dana, nas je naša Dora iznenadila - kad smo bili vani i pokazali po stoti put znak za sunce i Dora je podigla ručice u zrak i pokazala znak za sunce! I odjednom je počela "kopčati" znakove već nakon par pokazivanja i kao da je i sama u tome krenula uživati! Danas Dora koristi popriličan broj znakova!

Još jedna zanimljivost vezana za znakovanje je da je i naš Emanuel koji sada ima pune 4 godine kad smo počeli sa znakovima, naučio sve te znakove koje smo pokazivali njegovoj nezainteresiranoj sestrici i čak nas je sam tražio da mu pokazujemo znak za ono što ga je u tom trenutku zanimalo. Tako da mislimo da nam je i braco puno pomogao sa znakovanjem jer je i on zaslužan za to što nismo skroz dignuli ruke od znakovanja! ..."
mama Ivana iz Zagreba


"... Kada smo bili na radionici naša Maša imala je malo više od 6 mjeseci. Odmah smo sljedeći dan počeli s pokazivanjem znakica - pas, jesti i piti. Bili smo jako ambiciozni i uporni, a Maša je sa zanimanjem gledala što mi to radimo i smijuljila se. I tako smo se mi zabavljali i zabavljali, ali Maša, naravno, još nije bila u mogućnosti ponoviti znakić. I tako smo malo po malo počeli posustajati. Znakiće smo i dalje pokazivali, ali nekako rjeđe. Uz piti i pas počela sam joj pokazivati znakić za mlijeko - zbog dojenja, a znakić za piti malo sam pustila da pričeka, jer mi se činio možda malo pretežak za početak.

Uglavnom, dugo se Maša smijala našim znakićima i samo sam jednog dana skužila da mi dijete dahće dok gleda našeg psa. Tada sam shvatila da već par dana to čini, ali tako tiho i koncentrirano da ja to nisam shvatila kao upravo usvojen prvi znakić! Bila je to velika sreća u našoj maloj obitelji. Maša je tada imala 8 i pol mjeseci. Sljedeći znakić pokazala je nakon par dana i to mlijeko. Nakon toga ubrzo je pokazala i jesti. I tako je to krenulo... Neke znakiće učimo ciljano, neki su nam se nametnuli sami po sebi.Maša uživa, a mi još više.

Danas Maša ima 11 mjeseci i 1 dan i zadnja dva znakića ovih dana su pranje zubića i spavanje. Jako nam je slatka dok ozbiljno pokazuje svaki znakić ..."
mama iz Poreča